Posle Užica još tri grada odustala od novogodišnjih slavlja – novac ide deci

5. decembar 2020 – Prošle subote na ovom portalu mogli ste da pročitate kako se Užice odreklo vatrometa, novogodišnjih proslava i svega što ih prati i da će sredstava prvobitno planirana za tu namenu biti preusmerena na pokrivanje troškova lečenje dece, pomoć za njihove operacije, kupovinu lekova… U međuvremenu su se još tri grada odlučila na isti korak; Kragujevac, Zrenjanin i Pirot.

U toku javne rasprave o Nacrtu budžeta za 2021. godinu, koja je vođena od 24. novembra do 2. decembra u Kragujevcu, među 98 predloga 12 je bilo da se novac za proslavu Nove godine i vatromet preusmeri za lečenje bolesne dece.

„Zbog velikog interesovanja građana i nevladinog sektora za rešavanje tog problema, to je upravo jedan od pet prihvaćenih predloga“, navodi se u saopštenju sa sednice Gradskog veća Kragujevca.

Nakon inicijative građana, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura objavio je da će Grad Zrenjanin novac namenjen za novogodišnje praznike preusmeriti u fond za lečenje bolesne dece, kao i za nabavku novogodišnjih paketića deci bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica.

– U skladu sa okolnostima, potrebno je da se svi usmere na očuvanje ličnog zdravlja i zdravlja naših najmlađih. Delujmo odgovorno, a funkcionišimo solidarno – kazao je Salapura.

U Pirotu neće biti proslave, pa ni svečanosti povodom Dana grada 28. decembra, a građani su dobili obećanje da će deo novca ići u humanitarne svrhe.

– Dao sam nalog Odeljenju za dečju zaštitu da nam da spisak porodica i dece kojoj je potrebna pomoć i vrlo brzo ćemo to obaviti. Mislim da ćemo ove godine između milion i milion i po dinara izdvojiti za te namene – kaže gradonačelnik PirotaVladan Vasić.

Uzgred, za potrebe pirotske Gradske uprave je samo par dana pre ove objave pazaren auto za 56.000 evra. Očigledno ni Piroćanci nisu što su nekad bili, u vicevima. Ali, ovaj potonji gest, kolko je da je para, ipak nije za zanemarivanje.

Ostali gradovi i opštine? A vi, kako ‘te?

Foto/ilustracije: sr.wikipedia.org

Skorašnji članci

error: Content is protected !!